Definiția securității cibernetice

Securitatea cibernetică este un set de procese, bune practici și soluții tehnologice care contribuie la protejarea sistemelor critice și rețelelor împotriva atacurilor digitale. Deoarece datele au proliferat și tot mai multe persoane lucrează și se conectează de oriunde, utilizatorii rău intenționați au dezvoltat metode sofisticate pentru a obține acces la resursele dvs. și a fura date, a vă sabota firma sau a obține bani de la dvs. În fiecare an, numărul atacurilor crește, iar adversarii dezvoltă noi metode de evitare a detectării. Un program eficient de securitate cibernetică include persoane, procese și soluții tehnologice care, împreună, reduc riscul de perturbare a activității, de pierderi financiare și de deteriorare a reputației în urma unui atac.

Tipuri de amenințări de securitate cibernetică

O amenințare de securitate cibernetică este o încercare intenționată de a obține acces la sistemul unei persoane sau al unei organizații. Utilizatorii rău intenționați își dezvoltă continuu metodele de atac pentru a evita detectarea și a exploata vulnerabilitățile noi, dar se bazează pe câteva metode comune pentru care vă puteți pregăti.

  • MalwareMalware-ul este un termen generic pentru orice software rău intenționat, inclusiv viermi, ransomware, spyware și viruși. Este proiectat să dăuneze computerelor sau rețelelor prin modificarea sau ștergerea fișierelor, extragerea datelor confidențiale, cum ar fi parolele și numerele de cont, sau trimiterea de e-mailuri sau trafic rău intenționat. Malware-ul poate fi instalat de un atacator care obține acces la rețea, dar, de multe ori, utilizatorii implementează involuntar malware pe dispozitive sau în rețeaua firmei după ce fac clic pe un link greșit sau descarcă o atașare infectată.
  • RansomwareRansomware-ul este o formă de extorcare care utilizează malware pentru a cripta fișiere, făcându-le inaccesibile. Atacatorii extrag adesea date în timpul unui atac cu ransomware și pot amenința să le publice dacă nu primesc plăți. În schimbul unei chei de decriptare, victima trebuie să plătească o răscumpărare, de obicei în criptomonedă. Nu toate cheile de decriptare funcționează, așadar, plata nu garantează că fișierele vor fi recuperate.
  • Inginerie socialăÎn domeniul ingineriei sociale, atacatorii profită de încrederea utilizatorilor pentru a-i păcăli să le ofere informații despre cont sau să descarce malware. În aceste atacuri, utilizatorii rău intenționați își asumă identitatea unui brand cunoscut, unui coleg sau prieten și utilizează tehnici psihologice precum crearea unui sentiment de urgență pentru a-i convinge pe oameni să facă ceea ce ei doresc.
  • PhishingPhishing-ul este un tip de inginerie socială care utilizează e-mailuri, mesaje text sau mesaje de poștă vocală care par să provină de la o sursă de încredere, pentru a convinge alte persoane să divulge informații confidențiale sau să facă clic pe un link necunoscut. Unele campanii de phishing sunt trimise unui număr foarte mare de persoane, în speranța că măcar o singură persoană va face clic. Alte campanii, numite phishing țintit, sunt mai direcționate și se concentrează pe o singură persoană. De exemplu, un adversar poate pretinde că este un căutător de locuri de muncă pentru a păcăli un recrutor să descarce un CV infectat.
  • Amenințări din interiorÎntr-o amenințare din interior, persoane care au deja acces la unele sisteme, cum ar fi angajații, furnizorii sau clienții, provoacă o breșă în securitate sau o pierdere financiară. În unele cazuri, acest rău este neintenționat, de exemplu, atunci când un angajat postează accidental informații confidențiale într-un cont personal din cloud. Dar unii utilizatori acționează cu rele intenții.
  • Amenințare persistentă avansatăÎntr-o amenințare persistentă avansată, atacatorii obțin acces la sisteme, dar rămân nedetectați pe o perioadă lungă de timp. Adversarii cercetează sistemele firmei țintă și fură date fără a declanșa contramăsuri de apărare.
  • De ce este importantă securitatea cibernetică?Lumea de astăzi este mai conectată ca oricând. Economia globală depinde de persoanele care comunică pe toate fusurile orare și accesează informațiile importante de oriunde. Securitatea cibernetică permite productivitatea și inovarea, oferindu-le oamenilor încrederea de a lucra și a socializa online. Soluțiile și procesele potrivite le permit firmelor și guvernelor să profite de tehnologie pentru a îmbunătăți modul în care comunică și livrează servicii, fără a crește riscul de atac.

Sursa informației aici.