Ce este hub (networking)? – definiție din techopedia

Definiție – Ce înseamnă Hub (Networking)?

Un hub, în ​​contextul rețelelor, este un dispozitiv hardware care transmite date de comunicare. Un hub trimite pachete de date (cadre) la toate dispozitivele dintr-o rețea, indiferent de adresele MAC conținute în pachetul de date.

Techopedia explică Hub (Networking)

Un comutator este diferit de un hub prin faptul că ține o înregistrare a tuturor adreselor MAC ale tuturor dispozitivelor conectate. Astfel, știe ce dispozitiv sau sistem este conectat la ce port. Când este primit un pachet de date, comutatorul știe imediat ce port să-l trimită. Spre deosebire de un hub, un comutator de 10/100 Mbps va aloca 10/100 Mbps complet pentru fiecare dintre porturile sale, iar utilizatorii au întotdeauna acces la lățimea de bandă maximă – un avantaj imens al unui comutator peste un hub.

Tipurile comune de hub-uri utilizate în rețelele sunt hub-urile de rețea, hub-urile pasive, hub-urile inteligente și de comutare.

  • Hub-uri de rețea: Acestea sunt puncte comune de conectare pentru dispozitivele de rețea, care conectează segmente ale unei rețele LAN (rețea locală) și pot conține mai multe porturi – o interfață pentru conectarea dispozitivelor de rețea precum imprimante, dispozitive de stocare, stații de lucru și servere. Un pachet de date care ajunge la portul unui hub poate fi copiat în alte porturi, permițând tuturor segmentelor rețelei să aibă acces la pachetul de date.
  • Hub-uri pasive: acestea servesc doar ca căi sau conducte pentru trecerea datelor de la un dispozitiv sau segment de rețea la altul.
  • Hub-uri inteligente: Cunoscute și sub numele de hub-uri gestionabile, aceste hub-uri permit administratorilor de sistem să monitorizeze datele care trec și să configureze fiecare port, adică să determine ce dispozitive sau segmente de rețea sunt conectate în port. Unele porturi pot fi chiar lăsate deschise fără nicio conexiune.
  • Comutarea huburilor: aceste hub-uri citesc de fapt atributele fiecărei unități de date. Datele sunt apoi transmise către portul corect sau intenționat.